Karácsony: hal és töltött káposzta. Miért is?

2013.12.23 09:47

 

Holnap szenteste, én meg alig várom, hogy előttem legyen anya isteni töltött káposztája, és kétpofára tömjem magamba! Persze megelőzi a halászlé, amiért nem rajongok, mármint úgy általában a halért, ennek ellenére mégsem tudnám elképzelni a karácsonyi vacsorát nélküle. Mert ez hagyomány. Írhatnám, hogy családi, de nem csak nálunk hagyományos ünnepi menü a hal és a töltött káposzta.

 

Tehát a bejegyzés vezérgondolata: miért eszünk ilyenkor halat és töltött káposztát? Tudjátok? Nem? Akkor olvassátok tovább!

 

A hal

 

A hal fogyasztásának két magyarázata van.

 

Réges-régen – ez az egyik verzió -, ebben a galaxisban, ezen a bolygón, mikor az emberek még hittek a mendemondákban, mikor a karácsonykor asztalra kerülő ételeknek varázserő tulajdonítottak, akkor kiszúrták maguknak ezt a vízi élőlényt, ami pikkelyes és gyors.

Előbbinek azért van jelentősége, mert a pikkelyek sok pénzt jelentettek, ami sose jön rosszul, utóbbi a család előrejutását eredményezte az új évben, ez sem rossz.

 

A másik elmélet vallásos okokra vezethető vissza. Tulajdonképpen ez másik fajtája a mendemondának, csak ezt jobban el hisszük. Jézus egyszer az apostolok felé fordult:

-          Bizony mondom, néktek, vízen a helyetek, ragadjatok hálót, és adjatok az embereknek halat, hogy ne éhezzenek!

Az apostolok így lettek a nép halászai, aminek köszönhetően a hal a megtért és megkeresztelt ember szimbóluma is lett. Így lett a kereszt mellett az egyik legfontosabb vallási motívum, a feltámadt Jézusba vetett hit mellett követőit is jelképezi.

 

Töltött káposzta

 

Az első dolog, amit tisztázzunk: nem magyar találmány, mégis szeretjük magunknak tulajdonítani.

Mint sok mindent, ezt is a török hadjáratoknak köszönhetjük. Igaz, náluk ez még szőlőlevél volt, amibe vagdalt hús, rizs és fűszerek kerültek.

Aztán mi ezt egy picit továbbfejlesztettük, és valahol Erdélyben megszületett a töltött káposzta. Először, egy 1695-ben kiadott… No, itt két verziót találtam.

1. Tótfalusi-szakácskönyvben,

2. Misztótfalusi Kis Miklós Kolozsváron nyomtatot szakácskönyvében

jelent meg először.

 

Karácsonyi fogyasztása egy népi hiedelemre vezethető vissza. Mi van a töltelékben? Disznóhús. A röfi pedig előre túr, ami a következő évre a fejlődést jelenti. Persze nem mindenhol töltött káposzta formájában jelenik meg, de ez a leggyakoribb, amihez az ilyenkor esedékes disznóvágásból eredő friss húst használják fel.

 

Ha tetszett, kövess minket  facebook -n is.